Agri-food system of the region of Sumapaz in Cundinamarca, Colombia

  • Nelson Enrique Fonseca-Carreño Universidad de Cundinamarca, Colombia
Keywords: Agriculture, ecology, ecosystem, biodiversity, sustainability, agri-food system

Abstract

One of the great concerns that countries in the world face, without any exception, has to do with the way in which hunger, malnutrition, undernourishment and all those situations that arise from these anomalies can be eradicated. Under this premise, the research aims to carry out a diagnosis of the agri-food system of the region of Sumapaz in Cundinamarca that involves the identification of problems at the level of consumption, socioeconomic, and productive systems and the measurement of the degree of efficiency of agricultural production practices. . Within the findings generated, an inventory of agricultural products, their production practices and all commercial activities was carried out. Likewise, consumers find in the market place a supply place that plays a fundamental role in the agri-food supply process, for variety, freshness and low prices, and agricultural systems help improve nutrition and eliminate food insecurity, while maintaining and caring for the natural resources on which they depend. It is concluded that Sumapaz farmers have integrated primary production processes with marketing and commercialization to generate economic power, improve productive environments, increase installed capacity and project new specialized markets.

References

Acosta-González, B. V., Suarez-Pineda, M. y Parada-Camargo, J. E. (2021). Pequeñas empresas agroindustriales en Tunja - Boyacá, Colombia. Una descripción del cambio organizacional. Revista Científica, 41(2), 184-198. https://doi.org/10.14483/23448350.17638
Albarracín-Zaidiza, J. A., Fonseca-Carreño, N. E., & López-Vargas, L. H. (2019). Las prácticas agroecológicas como contribución a la sustentabilidad de los agroecosistemas. Caso provincia del Sumapaz. Ciencia y Agricultura, 16(2), 39-55. https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n2.2019.9139.
Arroyo, J. A. M., & Jiménez, M. A. V. (2023). Estrategias Competitivas en la Cadena de Valor Agroalimentaria. Revista de Gestión Empresarial y Sustentabilidad, 8(1), 75-92. https://rges.umich.mx/index.php/rges/article/view/95
Avila, M. M., Medina, F. E. V., & Benhumea, E. J. (2023). La Aplicación de la Teoría en la Modelación de Ecuaciones Estructurales: Un Análisis Empírico en las Finanzas. Revista de Gestión Empresarial y Sustentabilidad, 8(1), 93-105. https://rges.umich.mx/index.php/rges/article/view/92
Ávila, P. Z. (2018). La sustentabilidad o sostenibilidad: un concepto poderoso para la humanidad. TabulaRasa, (28), 409-423. https://doi.org/10.25058/20112742.n28.18
Bossa-Pabon, K. A., & Fonseca-Carreño, N. E. (2023). La Agricultura y su incidencia en la Seguridad y la Soberanía Alimentaria. Una revisión. Revista Científica Profundidad Construyendo Futuro, 18(18), 11-19. https://doi.org/10.22463/24221783.3833
Carreño, N. E. F., & González, F.A. (2020). Propuesta metodológica para medir la sustentabilidad en agroecosistemas, a través del marco Mesmis. In Avances en Investigación Científica (pp. 1197-1212). Coordinación de investigación de la Corporación Universitaria Autónoma de Nariño. file:///C:/Users/nelso/Downloads/libro_3_tomo3_ciencias_multidisciplinarias%20(1).pdf
Carreño, N. E. (2021). Aguacate Hass: Cadena de Valor para Contribuir a la Competitividad de Silvania en Cundinamarca Colombia. In Vestigium Ire, 15(1), 47-66. http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ivestigium/article/view/2372
Coto-Cedeño, W., Centeno-Morales, J., & Zúñiga-Arias, Y. (2023). Participación Comunitaria y Estrategias Ciudadanas para la Gestión del Riesgo de Desastres. Experiencias locales para la sustentabilidad en Pandora Oeste de El Valle La Estrella, Limón, Costa Rica. Revista de Estudios Latinoamericanos sobre Reducción del Riesgo de Desastres REDER, 7(1), 174-185. https://doi.org/10.55467/reder.v7i1.115
Duque Hurtado, P., & Ortiz Ortiz, D. (2022). Perspectivas y tendencias de investigación en emprendimiento social. Desarrollo Gerencial, 14(1), 1-26. https://doi.org/10.17081/dege.14.1.5082
Farnum, F., Murillo, V., Castillo, G., & Sanguillén, R. (2023). Gestión del conocimiento ancestral y determinación de índices de valor de uso de la diversidad vegetal para la conservación y sustentabilidad. GECONTEC: Revista Internacional de Gestión del Conocimiento y la Tecnología, 11(1), 35-56. https://doi.org/10.5281/zenodo.7514221
Fibiger, B. N., Tesan, C., & Scherger, V. P. (2023). Análisis preliminar de la sustentabilidad de los fondos rotatorios de créditos para emprendedores y microemprendedores en el sudoeste bonaerense. Pymes, Innovación Y Desarrollo, 10(3), 50–83. https://revistas.unc.edu.ar/index.php/pid/article/view/40684
Fonseca Carreño, N. y Rodríguez Padilla, M. (2022). La sustentabilidad a través del marco MESMIS, estudio de caso: provincia del Sumapaz en Cundinamarca en J. Martínez Garcés (Ed.), Avances en investigación científica (1 ed. Vol. 3, pp. 302-317). Corporación Universitaria Autónoma de Nariño, Colombia. https://doi.org/10.47666/avances.inv.3
Fonseca Carreño, N. E. (2023). Caracterización socioeconómica y biofísica de agroecosistemas bajo criterios de sostenibilidad en Sumapaz Cundinamarca en J. Martínez Garcés (Ed.), Avances en investigación científica (1 ed. Vol. 4, pp. 95-114). Corporación Universitaria Autónoma de Nariño, Colombia http://www.doi.org/10.47666/avances.inv.4
Fonseca-Carreño, N. (2023). Asociatividad: Una alternativa para el desarrollo y crecimiento de los sistemas de producción campesina. Germina, 5(5), 133–144. https://doi.org/10.52948/germina.v5i5.893
Fonseca Carreño, N. E. (2022). Direccionamiento estratégico para la integración agroindustrial frutícola en la provincia del Sumapaz en Cundinamarca. Ciencias Administrativas, Económicas y Contables. 17. https://repositorioctei.ucundinamarca.edu.co/administrativas/17
González, F. A., y Carreño, N. E. F. (2022). Identificación y Caracterización de Agroecosistemas en el Municipio de Pasca en la Provincia del Sumapaz en Cundinamarca. PROPUESTAS Y RESULTADOS DE INVESTIGACIÓN TRANSMODERNA, TRANSLOCAL Y DIGITAL, 7, 12. https://repositorioctei.ucundinamarca.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1002&context=institucional#page=13
Hinostroza, E. M. F., González, W. O. L., Segovia, H. F. E., & Benavides, A. G. P. (2023). Educación para la sustentabilidad: Conciencia y educación ambiental. Revista Iberoamericana de Investigación en Educación, (7). https://doi.org/10.58663/riied.vi7.82
Lozada, M. D. P. R., Calderón, P. B., Reyes, O. E. S., & Candel, M. E. G. (2023). Sustentabilidad agropecuaria de sistemas campesinos del corregimiento Ayacucho, municipio de Palmira-Valle del Cauca. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 14(1). https://doi.org/10.22490/21456453.5756
Manent, M. B., & Rodríguez, J. M. M. (2023). El paisaje sostenible, una visión desde la geoecología. Revista Iberoamericana Ambiente & Sustentabilidad, 6, e290-e290. https://doi.org/10.46380/rias.vol6.e290
Martínez, D. H. F. (2018). Diseño de un modelo de articulación entre la cadena productiva hortofrutícola colombiana y la cadena logística de frio. Temas agrarios, 23(1), 77-94. https://doi.org/10.21897/rta.v23i1.1147
Mosquera, H. J. A. (2023). Chocó biogeográfico colombiano: entre el extractivismo, las carencias y el desafío hacia la sustentabilidad territorial. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 7(1), 8080-8099. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v7i1.5030
Neri-Noriega, R., Ocampo-Fletes, I., Escobedo-Castillo, JF, Pérez-Magaña, A., & Rappo-Miguez, SE (2008). La sustentabilidad de los sistemas agrícolas con pequeña irrigación. el caso de San Pablo Actipan. Ra Ximhai , 4 (2), 139-163. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46140208
Olaya-García, B., Espinoza, S. E. N., & Cerutti, O. R. M. (2023). Marco metodológico para transitar hacia una vivienda ecotecnológica básica. Vivienda y Comunidades Sustentables, (13), 177-198. https://doi.org/10.32870/rvcs.v0i13.237
Ontivero, R. E., Risio Allione, L., Castellarini, F., & Lugo, M. A. (2023). Composición de las comunidades de hongos micorrícicos arbusculares en diferentes usos de suelo en el Caldenal, Argentina. Ecología Austral, 095–107. DOI: https://doi.org/10.25260/EA.23.33.1.0.1955
ONU. (1987). Nuestro Futuro Común. Informe de la Comisión Mundial sobre el Medio Ambiente y el Desarrollo (Comisión Brundtland). Ginebra, Suiza. https://www.ecominga.uqam.ca/PDF/BIBLIOGRAPHIE/GUIDE_LECTURE_1/CMMAD-Informe-Comision-Brundtland-sobre-Medio-Ambiente-Desarrollo.pdf
Padilla, M. Y. R., y Carreño, N. E. F. (2022). Propuesta Metodológica para Diagnóstico Organizacional con Base en la Teoría de Competitividad Sistémica. PROPUESTAS Y RESULTADOS DE INVESTIGACIÓN TRANSMODERNA, TRANSLOCAL Y DIGITAL, 7, 19. https://repositorioctei.ucundinamarca.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1002&context=institucional#page=20
Raigon, M. (2014). La alimentación ecológica: cuestión de calidad. Revista de Agroecología. 4(30):10-2. https://riunet.upv.es/handle/10251/78799
Seijas, E. J. L. (2023). Ecotecnología como base para la Sustentabilidad Ambiental en los Procesos Metalmecánicos. Revista digital La Pasión del Saber, 13(23), 29-40. https://lapasiondelsaber.ujap.edu.ve/index.php/lapasiondelsaber-ojs/article/view/52
Serrano Amado, A. M., Amado Cely , N., & Martínez Bernal, M. (2022). Implementación de la norma de sostenibilidad. Una aproximación desde las representaciones sociales en empresarios de alojamiento. Desarrollo Gerencial, 14(1), 1-32. https://doi.org/10.17081/dege.14.1.4998
Simental, E. O. R. (2023). Propuesta Metodológica para Valuar Financieramente la Aportación del Capital Intelectual a la Rentabilidad de las MIPYMES. Revista de Gestión Empresarial y Sustentabilidad, 8(1), 60-74. https://rges.umich.mx/index.php/rges/article/view/91
Published
2024-05-29
How to Cite
Fonseca-Carreño, N. E. (2024). Agri-food system of the region of Sumapaz in Cundinamarca, Colombia. SUMMA, 6(1), 1-19. Retrieved from https://aunarcali.edu.co/revistas/index.php/RDCES/article/view/327
Section
Agricultural science