The Cuisine of the municipality of Zetaquira
A visual journey through culinary traditions
DOI:
https://doi.org/10.47666/summa.7.2.9Keywords:
Photography, traditional cuisines, Zetaquira, cultural heritageAbstract
This work focuses on the exploration of the traditional cuisine of the municipality of Zetaquira, Boyacá, through photography and visual ethnography. Its objective is to make visible, through photography, the experiences of traditional cooks, highlighting their role in the preservation of culture and the transmission of knowledge. The methodology applied is qualitative, using visual ethnography as the main tool. Visits were made to traditional cooks in the Guanata and Rusa villages, where stories were collected and experiences were documented through images. Relevant authors cited include Bonetto (2016), who highlights the importance of photography in ethnographic observation, Stuart Hall who makes an approach to the process of representations and Duarte and Cárdenas (2008) who expose the importance of visual anthropology. The results emerge in categories of analysis that include landscape and territory, everyday life and the environment, and the roles of women in the kitchen. These categories allow a deeper reading of the traditional cuisine of Zetaquira, revealing the authenticity and identity of the territory. In conclusion, the study highlights the importance of traditional cuisine not only as a means of food preparation, but also as a vehicle for cultural preservation and community strengthening, contributing to the understanding of cultural heritage from a visual perspective.
Downloads
References
Alvarado, N., y Bernal, D. (2022). La cocina tradicional en Lengupá. Una perspectiva desde el patrimonio cultural integrado. Tomo III: Ciencias multidisciplinarias Avances en Investigacion cientifica, 76-90.
Bartra, R. (2002, 10 31). Fábula de la abeja migratoria. Letras Libres, 14-18. https://letraslibres.com/revista-mexico/fabula-de-la-abeja-migratoria/
Bonetto, M. (2016). El uso de la fotografia en la investigacion social . Revista Latinoamericana de Metodología de la Investiagción Social , 71-83.
Campuzano, M., & Llano, M. (2014). La chicha, una bebida fermentada a través de la historia. Revista Javeriana Memoria y Sociedad, 27-48. https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/memoysociedad/article/view/7583
CEDAVIDA, MINCIT, & Artesanías de Colombia. (2014, Diciembre). Diagnóstico cualitativo en torno a la cadena de valor municipio Zetaquirá. CENDAR Biblioteca Digital: https://repositorio.artesaniasdecolombia.com.co/handle/001/2775
CINEP/PPP, C. d. (2018). Caminos Interculturales en la Región Caribe III. Narrativas y oralidades recuperando saberes ancestrales. Bogotá D.C. Colombia: Bogotá: CINEP.
Duarte, C., & Cárdenas, C. (2008). ¿Antropología visual?
Echenique, C. (2015, Octubre 4). Slideshare. https://es.slideshare.net/CristinaEchenique/etnografa-visual-uso-de-la-fotografa-en-una-investigacin-cualitativa
El mirador del goloso restaurante. (2022, 02 08). El goloso. From https://elgoloso.es/blog/las-caracter%C3%ADsticas-de-la-cocina-tradicional
Euskal Gastronomía. (2022, 04 23). La identidad Gastronómica. From Euskal Gastronomía: https://www.euskalgastronomia.org/la-identidad-gastronomica/
Ferro Medina, G. (2009). Guías de observación y valoración cultural. Apuntes: Revista de estudios sobre patrimonio cultural-Journal of Cultural Heritage Studies, 22(1), 34-53.
Hall, S. (1997; 2006). El trabajo de la representación. Representation: Cultural representation and sinnifying practices (Vol. 1).
López, M. C. (2017). Zetaquira cuenta: Recopilacion de relatos del municipio de zetaquira en productos radiofónicos. Bogotá: Tesis de Grado, Pontificia Universidad Javeriana.
Ministerio de Cultura. (2012). Politica para el conocimiento, la salvaguardia y el fomento de la alimentacion y las cocinas tradicionales de Colombia . Bogotá: MINCULTURA . chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://patrimonio.mincultura.gov.co/SiteAssets/Paginas/Publicaciones-biblioteca-cocinas/biblioteca%2019%20politica.pdf
Peñaranda, F. (2016, 04 19). Issuu. https://issuu.com/victorfernandezpenaranda/docs/vicphotoportfolioweb#google_vignette
Pérez, A. P., & Díaz-Andreu, M. (2022, 04 27). Evolución de los valores del patrimonio cultural. Revista de Estudios Sociales [En linea], 80 | 02, 3-20. https://journals.openedition.org/revestudsoc/52078
Pérez, J., & Gardey, A. (2021, 05 27). Definicion.de. From https://definicion.de/tradicion/
Ricaurte Quijano, P. (2014). Hacia una semiótica de la memoria. En claves del pensamiento, VOL.8, Nª16, 31-54.
Rojas Franco, A. (2017). Analisis sistematico de literatura de estudios que presenten o evoquen la memoria sonora como herramienta para la construccion del relato entre los años 2000-2017. Santiago de Cali : Universidad Cooperativa de Colombia . chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://repository.ucc.edu.co/server/api/core/bitstreams/67aafec4-9e5b-4ab0-9573-869c2e27dae3/content
Sánchez Martínez, A. (2004). La construccion de la identidad cultural a través del discurso culinario. Las dos orillas: Actas del XV Congreso de la Asociación Internacional de Hispanistas, 611-616.
Sennett, R. (2019). Richard Sennett (2019) Construir y Habitar. Ética para la Ciudad. Barcelona: Anagrama. Castellano - Manchega de Ciencias Sociales, 281-283. https://www.redalyc.org/journal/3221/322161687021/html/
Uribe, C. (2013). La Estrategia Etnografica de Investigacion en Ciencias Sociales. In P. Páramo, La Investigacion en Ciencias Sociales: Estrategias de Investigacion. BOGOTA: Universidad Piloto de Colombia.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 SUMMA

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


