PSBI marketing of ancestral crafts and knowledge for the development of the Colombian Caribbean region
DOI:
https://doi.org/10.47666/summa.7.2.7Keywords:
Marketing, ancestral, Caribean regionAbstract
This research analyzes the commercialization of Products, Goods, Services and Ideas (PSBI) marketing of ancestral crafts and knowledge for the development of the Colombian Caribbean region. To achieve the proposed objectives, an ethnographic approach was used from the perspective of obtaining data by observation in the interaction; a semi-structured interview carried out with micro-entrepreneurs of ancestral crafts and knowledge and a survey applied to their clients. The information will be validated by making triangulations between the team's researchers, experts, and methods. Information records and field diaries were used as pillars of information analysis from which researchers validate their impressions in relation to ancestral crafts and knowledge by subjecting them to a qualitative analysis and interpretation of categorization, where a distribution of theoretical components that establish frequencies that made it possible to identify in the first instance commercial processes where certain sociocultural characteristics of the commercial relationship established between a microentrepreneur and his client in a social relationship are evident. The sociocultural character that distinguishes microenterprises from ancestral trades and knowledge becomes the social center of this research, generating knowledge in the commercial sector of the Colombian Caribbean, promoting growth and commercial success, as well as increasing entrepreneurship in new microentrepreneurs in the Colombian Caribbean Region.
Downloads
References
Barrera, L. D. C. V. y Dueñas, A. L. M. (2022). Factores que incidieron en el emprendimiento de los vendedores estacionarios del centro histórico de la ciudad de Barranquilla. Enfoque latinoamericano, 5(1).
Buitrago Echeverry, C. (2021). Empoderamiento y resistencia de las mujeres desplazadas víctimas del conflicto armado colombiano del barrio Pinar del Río (Barranquilla). Investigaciones Feministas, 12(1).
Chala Rosado, D. M., Ayola Fontalvo, A. J., De La Hoz Pacheco, J. L. y Lara Sanabria, L. M. (2020). Informe Región Caribe. Repositorio Uniandes
Cuero, Y. (2022). Salvaguardando los saberes de mi tierra a través de las prácticas gastronómicas ancestrales. [Diplomado de profundización para grado]. Repositorio Institucional UNAD. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/53260
Del Carmen Rey, M. (2023). La supervivencia empresarial en Colombia: estudio de los factores clave que impulsan la permanencia de las empresas en el mercado. Comfecámaras.
Espinosa Romero, A. P., Salazar Pulido, W. A. y Rodríguez Miranda, J. P. (2020). Desarrollo rural: Influencia de la variabilidad climática en las prácticas productivas ancestrales de una comunidad indígena. Revista ESPACIOS. ISSN, 798, 1015.
García J., Durán, S., Cardeño e., Prieto, R., García E. y Paz A. (2017). Proceso de planificación estratégica: Etapas ejecutadas en pequeñas y medianas empresas para optimizar la competitividad. Revista Espacios 38 (52), 17.
García, J., Durán, S., Parra, M y Prieto, R. (2018). Emprendimiento para el desarrollo de negocios inclusivos en el departamento del Atlántico. Diálogo de Saberes desde las Ciencias Económicas, Administrativas. Fondo Editorial de la Universidad Nacional Experimental Rafael María Baralt (UNERMB).
Hernández Fernández, L., Portillo Medina, R. A., Crissien Borrero, T. J., Alvear Montoya, L. G. y Velandia Pacheco, G. J. (2016). La microempresa en Barranquilla: una aproximación a su comportamiento. Editorial de la Universidad de la Costa (EDUCOSTA). https://hdl.handle.net/11323/1126
Hernández Sampieri, R. y Mendoza Torres, C. (2018). Metodología de la investigación: rutas cuantitativa, cualitativa y mixta. Editorial Mc Graw Hill.
Kvale S. (2011). Las entrevistas en Investigación Cualitativa. Ediciones Morata.
Maestre, P., Roca, E. R. y Corona, S. B. G. (2024). Sabor Barranquilla: un espacio que propicia discusiones promoviendo la cultura culinaria. Naturaleza y Sociedad. Desafíos Medioambientales, (8), 215-221.
Martínez, K. D. C. G., Calderón, J. V., & Coronado, L. E. S. (2021). Recopilación de técnicas ancestrales artesanales con potencial de innovación en sector textil, confección, diseño y moda en el departamento de córdoba Colombia. Revista Sennova: Revista del Sistema de Ciencia, Tecnología e Innovación, 6.
Muñoz, G. M. D., Navas, E. B. G., Suárez, J. E. S., Montañez, J. C. R., Rodríguez, S. G. y Quintero, Y. A. R. (2024). Retos y oportunidades de las MIPYMES en los territorios de Colombia. Universidad Externado.
Reyes Carrillo, N. E. (2023). Planificación estratégica como alternativa para evitar el cierre de las Pymes en tiempo de pandemia. Caso: Municipio de Garzón, Departamento del Huila. Sociedad y economía, (50).
Rodríguez, J. S. G. (2022). Conservación de saberes ancestrales en el área de emprendimiento mediante la implementación de proyectos pedagógicos productivos en instituciones educativas de Coyaima-Tolima. Revista Innova ITFIP, 10(1), 31-49.
Pacheco, J. P., Rambal, E. P., Manotas, E. N. y Blanchard, W. C. (2023). Emprendimiento en postpandemia: Caracterización de pequeñas y medianas empresas emergentes en la ciudad de Barranquilla-Colombia. Revista de ciencias sociales, 29(3), 157-170.
Polo-Florido, M. y Gómez-Ortiz, S. (2020). Análisis comparativo del comportamiento de los micronegocios de los departamentos de la región Caribe colombiana. Clío América, 14(28), 517-526.
Pupiales, L. E. B., Eraso, S. L. G. y Díaz, V. H. L. (2023). Estrategias de supervivencia empresarial de las pymes de la Ciudad de Pasto. Revista Venezolana de Gerencia: RVG, 28(9), 85-96.
Reyes Carrillo, N. E. (2023). Planificación estratégica como alternativa para evitar el cierre de las Pymes en tiempo de pandemia. Caso: Municipio de Garzón, Departamento del Huila. Sociedad y economía, (50).
Rodríguez, J. S. G. (2022). Conservación de saberes ancestrales en el área de emprendimiento mediante la implementación de proyectos pedagógicos productivos en instituciones educativas de Coyaima-Tolima. Revista Innova ITFIP, 10(1), 31-49.
Sabino C. (2014). El proceso de investigación. Editorial Episteme.
Villada Rúa, D. C., y Gutiérrez Herrera, E. M. (2020). La implementación de buenas prácticas empresariales como una estrategia de supervivencia para las empresas familiares en Colombia. Universidad Libre.
Downloads
Published
Versions
- 2025-10-15 (2)
- 2025-11-26 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 SUMMA

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


