Leadership in service companies within the oil industry under the requirements of COVID-19
Abstract
This article aims to analyze the leadership in service companies within the oil industry (Petróleos de Venezuela, S.A.) under the requirements of COVID-19, specifically in the Operational area of the West of the country. The theory consulted was based mainly on the authors Carneiro (2004), Chiavenato (2011) and (2017), Fernández (2005), Ministry of Popular Power for Health (2020), among others. The research was descriptive, field, not experimental. The population was made up of 46 leaders of the administrative, managerial, supervisory personnel, operators of heavy machinery, welders, fabricators, and workers in general. The statistical analysis was descriptive and the reliability of the instrument approached 80% respectively. In data collection, the survey technique will be used and the questionnaire with 5 basic questions will be used as an instrument, each with 4 response alternatives. The questionnaire was validated by the SIHO, Environment, Quality Management and Frontline Management departments of the surveyed companies. The results obtained allowed to conclude, the level of commitment of the leaders of the service companies that are within the oil industry, to comply with all aspects related to the biosafety, hygiene and industrial safety dimension, under the requirements of COVID -19.
References
Aguilar, J. (2009). Diseño de un sistema de seguridad e higiene industrial Muebles Bienestar. Trabajo de grado. Universidad Politécnica Salesiana, Ecuador.
Aguilera, L. (2020) Bioseguridad del personal durante el brote de coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19). Revista ADM, 77(2), 88-95.
Arias, W. (2012). Revisión histórica de la salud ocupacional y la seguridad industrial. Revista cubana de salud y trabajo, 13(3), 45-52.
Barajas, L.; Betancur, L.; López, N. y Rodriguez, J. (2020). Liderazgo en tiempos de pandemia. Documento de trabajo. Universidad Cooperativa de Colombia, Colombia.
Carneiro, M. (2004). La responsabilidad social corporativa interna. Madrid: Gráficas Dehon.
Chiavenato, I. (2011). Administración de recursos humanos. El capital humano de las organizaciones. México, D.F.: Editorial McGraw-Hill.
Chiavenato, I. (2017). Comportamiento organizacional. Teoría de comportamiento organizativo. Madrid: Editorial McGraw-Hill.
Daft, R. (2004). Administración. México, D.F.: Editorial Thomson.
De La Hoz, A.; González, M.; Lugo, E. y Arenilla, M. (2020). Aplicabilidad del principio contable de negocio en marcha en tiempos de COVID-19. SUMMA. Revista disciplinaria en ciencias económicas y sociales, 2(Especial), 141-154. https://doi.org/10.47666/summa.2.esp.10
Díaz, F. y Toro, A. (2020). SARS-CoV-2/COVID-19: el virus, la enfermedad y la pandemia. Medicina & Laboratorio, 24(3), 183-205.
Díaz, P. (2015). Prevención de riesgos laborales. Seguridad y salud laboral. Madrid: Edición Paraninfo, S.A.
Fernández, R. (2005). Administración de la responsabilidad social corporativa. Madrid: Thomson Editores.
García, E.; Valle, A. y Cespedes, J. (2020). Employer branding. Reflexiones en tiempos de pandemia. SUMMA. Revista disciplinaria en ciencias económicas y sociales, 2(Especial), 179-194. https://doi.org/10.47666/summa.2.esp.12
Gaviria, A. (2020). Estrategias de Bioseguridad en tiempos de COVID-19. Biociencias, 4(1), 1-5.
Hernández, R.; Fernandez, C. y Baptista, P. (2013). Metodología de la investigación. Bogotá: Editorial McGrawHill.
Hughes, R. (2007). Cómo aprovechar las lecciones de la experiencia. México, D.F.: Editorial McGraw-Hill.
Iglesias, P. (2019). Liderando la experiencia de empleado. Madrid: Editorial SmartCEX.
Marco, F. y Anibal, H. (2016). Introducción a la gestión y administración en las organizaciones. Florencio Varela: Universidad Nacional Arturo Jauretche.
Ministerio para el Poder Popular para la Salud (2020). Guía sobre la preparación lugares de trabajo para COVID-19 (OSHA 3992-03 2020). Recuperado de: https://www.mpps.gov.ve
Newstrom, J. (2007) Comportamiento humano en el trabajo. México, D.F.: Editorial McGraw-Hill.
Organización Internacional del Trabajo (2012). Programa de Seguridad y Salud en el Trabajo y Medio Ambiente (Safe Work). Recuperado de: https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---ed_protect/---protrav/---safework/documents/instructionalmaterial/wcms_234094.pdf
Palacios, M.; Santos, E.; Velázquez, M. y León, M. (2020). COVID-19, una emergencia de salud pública mundial. Revista clínica española, 221(1), 55-61.
Pedro, M. (2007). Gestión de la higiene industrial en la empresa. Madrid: Fundación CONFEMETAL.
Pizarro, N. (2007). Seguridad en el trabajo. Madrid: Fundación CONFEMETAL.
Pons, A. (2012). Barreras de bioseguridad en el Laboratorio de Microbiología Yara. Revista médica Multimed, 17(2), 27-36.
Salvatierra, L.; Gallegos, E.; Orellana, Ch. y Apolo, L. (2021). Bioseguridad en la pandemia COVID-19: Estudio cualitativo sobre la praxis de enfermería en Ecuador 2020. Boletín malariológico y de salud ambiental, 61(1), 47-53.
Sánchez, Y. (2003). Salud laboral: seguridad, higiene, ergonomía y psicosociología. Madrid: Editorial Vigo.
Schumpeter, J. (1950). Teoría Económica. Barcelona: Editorial Ariel.
Sleet, D & Branche, Ch. (2004). Road safety is no accident. Journal of safety research, 35(2), 173-174.
Solarte, M. (2015). Formulación de un modelo de liderazgo desde las teorías organizacionales. Entramado, 11(1), 60-79.
Tamayo y Tamayo, M. (2004). El proceso de la investigación científica. México, D.F.: Editorial Limusa, S.A.
Toro, I. y Parra, R. (2006). Metodología de la Investigación. Medellín: Universidad EAFIT.
Useche, M.; Salazar, F.; Barragán, C. y Sánchez, P. (2020). Horizontes estratégicos empresariales en América Latina ante la pandemia generada por la COVID-19. SUMMA. Revista disciplinaria en ciencias económicas y sociales, 2(Especial), 59-86. https://doi.org/10.47666/summa.2.esp.07
Copyright (c) 2021 SUMMA. Revista disciplinaria en ciencias económicas y sociales
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.