Region Museum

Initiatives and experiences of community work on cultural heritage in Boyacá

  • Diana Marcela Bernal Monroy Universidad Nacional Abierta y a Distancia, Colombia
  • Nidian Giovanna Alvarado Reyes Universidad de Boyacá, Colombia
Keywords: Lengupá, intangible cultural heritage, traditional cuisine, community work experience, museums

Abstract

Lengupá, located in the department of Boyacá, has been studied for years by researchers from the Museo Región Foundation. This region and its people have become friends and allies with whom cultural heritage has been approached from history, memory, armed conflict, oral tradition, economy, geography, art, education, and other sectors. of everyday life. The objective of this work is to make visible the community experiences of cultural heritage that the Museo Región Foundation has had. The territory has been thought of as a spatial construction endowed with a wealth of transversal knowledge and practices of its inhabitants. This knowledge is part of the so-called intangible cultural heritage and has to do with knowledge about the land, food, plants, the bond between people and the mountains, rivers and their significant relationship with many other beings that inhabit the region. In this learning process and hand in hand with communities there is a union between sciences such as agriculture, archaeology, economics, politics that in dialogue with empirical knowledge define values ​​and weave contemporary reflections around the management of cultural heritage.

References

Acevedo, F. (2011). ¿Elitismo cultural, demagoga populista o tecnocracia aséptica?: Sobre la legitimación en la determinación del patrimonio cultural local. Apuntes: Revista de Estudios sobre Patrimonio Cultural-Journal of Cultural Heritage Studies, 24(2), 138-151. https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/revApuntesArq/article/view/8848
Alvarado, N., y Bernal, D. (2022). La cocina tradicional en Lengupá. Una perspectiva desde el patrimonio cultural integrado. En J. Martínez. (Ed.), Avances en investigación científica. Tomo III Ciencias multidisciplinares. Primera edición (pp. 76-90). Corporación Universitaria Autónoma de Nariño. Extensión Santiago de Cali - Colombia.
Cabeza, M. D. C. D., & del Carmen, M. (2010). Criterios y conceptos sobre el patrimonio cultural en el siglo XXI. Serie de materiales de enseñanza, 1, 1-25. http://desarrolloweb.ubp.edu.ar/wp-content/uploads/2013/12/112010ME-Criterios-y-Conceptos-sobre-el-Patrimonio-Cultural-en-el-Siglo-XXI.pdf
Cabrera Martínez, A. M., & Vidal Ortega, A. (2017). Organización del patrimonio cultural en Colombia: Una categoría inexplorada. HiSTOReLo. Revista de Historia Regional y Local, 9(18), 383-421. http://www.scielo.org.co/pdf/histo/v9n18/2145-132X-histo-9-18-00383.pdf
Medina, F. X. (2017, July). Reflexiones sobre el patrimonio y la alimentación desde las perspectivas cultural y turística. In Anales de antropología (Vol. 51, No. 2, pp. 106-113). No longer published by Elsevier.
Reyes, N. A., & Monroy, D. B. (2022). La cocina tradicional en Lengupá. Una perspectiva desde el patrimonio cultural integrado. Libro resultado de investigación, 76.
Rozo, L. (2020). Infraestructura cultural comunitaria: un modelo de sostenibilidad y gestión para el patrimonio cultural marítimo de Bocachica, Cartagena de Indias. [Tesis de pregrado]. Universidad Externado de Colombia. https://bdigital.uexternado.edu.co/entities/publication/7c93fecd-04a9-484f-acee-3e5164612597.
Salge, M. (2018). El principio arcóntico del patrimonio. Origen, transformaciones y desafíos de los procesos de patrimonialización en Colombia (ediciones Uniandes). http://dx.doi.org/10.3077/2018.49.
Velásquez Contreras, A. (2007). La organización, el sistema y su dinámica: una versión desde Niklas Luhmann. Revista Escuela de Administración de Negocios, 61, 129-155. https://www.redalyc.org/pdf/206/20611495014.pdf
Published
2024-05-01
How to Cite
Bernal Monroy, D. M., & Alvarado Reyes, N. G. (2024). Region Museum. SUMMA, 6(1), 1-10. Retrieved from https://aunarcali.edu.co/revistas/index.php/RDCES/article/view/318
Section
Social sciences